Planul agreat la Munchen nu asigură însă încetarea completă a conflictului armat din Siria, și nici a bombardamentelor efectuate de Rusia. La o conferință de presă, secretarul american de Stat John Kerry a precizat că acordul stabilit în urma întâlnirii de la Munchen de joi este doar unul agreat pe hârtie, care trebuie să-și dovedească valabilitatea pe teren.
„În următoarele câteva zile trebuie să vedem ce se va întâmpla la sol, pe câmpul de luptă”, a declarat Kerry, adăugând că „fără o tranziție politică, nu este posibil un acord de pace”.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia nu va înceta efectuarea raidurilor aeriene în Siria, explicând că acordul de încheiere a conflictului armat nu se aplică în cazul grupărilor teroriste Stat Islamic și Al Nusra, afiliată rețelei Al-Qaida.
„Forțele noastre aeriene vor continua să lupte împotriva acestor organizații”, a declarat Lavrov.
Dar SUA și aliații europeni susțin că doar câteva raiduri aeriene efectuate de Rusia au vizat poziții ale acestor grupări teroriste, în timp ce majoritatea au avut ca ținte grupările opoziției rebele care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad pe care Rusia îl sprijină.
Lavrov a declarat că negocierile de pace de la Geneva vor fi reluate cât de curând și că toate grupurile opoziției siriene trebuie să participe la discuții, adăugând că implementarea acordului de încetare a ofensivei militare în Siria va fi o chestiune dificilă.
Dar secretarul britanic de Stat, Philip Hammond, a susținut că încetarea conflictului armat din Siria ar avea loc doar dacă Rusia ar înceta să mai efectueze raiduri aeriene în sprijinul forțelor guvernamentale.
Planul privind încetarea bombardamentelor în Siria a fost convenit pe fondul solicitărilor reprezentanților opoziției siriene, care au abandonat negocierile de pace de la Geneva din această cauză.
Principalul grup al opoziției siriene a salutat planul agreat de marile puteri la Munchen, a precizat purtătorul de cuvânt Salim al-Muslat. Dar a avertizat că acordul trebuie să fie implementat înainte ca negocierile dintre cele două părți să fie reluate în Geneva.
„Dacă vom vedea fapte și planul va fi implementat, ne vom vedea în curând la Geneva”, a declarat al-Muslat.
Siria se confruntă din martie 2011 cu un conflict între forțele regimului Bashar al-Assad și grupări rebele, printre care se află și organizații teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat joi de publicația The Guardian, circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost rănite și 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) și-au părăsit locuințele, mutându-se în alte zone ale țării sau emigrând.